Egyiptomi utazási tippek - 23 dolog, amit mindenképpen tudnod kell

Egyiptomba utazol? Ez az egyiptomi úti kisokos utat mutat neked mindenről, amit tudnod kell Egyiptomról, mielőtt meglátogatod. Többek között, hogy mit viselj, a borravaló adásról, apró trükkökről és még sok minden hasznos dologról.

Egyiptom lenyűgöző. Órisái látványosságait és a csodálatos Nílust látva kétségkívül mély nyomot hagy benned. Ha ezt elolvasod, meglehet, hogy már le is foglalod az utadat Egyiptomba, vagy komolyan elgondolkozol az utazásról.

Miért Egyiptom?
Számtalan dolog van amit Egyiptomba szeretni lehet, de semmi sem hasonlítható ahhoz, ha személyesen meglátogatod és nem csak a televízió képernyőjén keresztül látod. A történelem, a templomok, az illatok, a hőség, a homok, a Nílus és amikor a szemeddel végigméred a gízai piramisokat a pillanat örökre veled marad.

A Nílus mentén utazva végigkövetheted az ókori egyiptomiak történetét a lenyűgözően díszített templomokon és síremlékeken keresztül. Rengeteget tanulhatsz arról, hogy hogyan éltek, a vallásukról, találmányaikról.

Mikor utazz Egyiptomba?
A legjobb időszak Egyiptomot meglátogatni tavasszal van. Az időjárás kellemes és a fő látnivalók, mint a ghizai piramisok, Aswan és Luxor kevésbé látogatottak. Szintén hasznod származhat az olcsóbb hotelekből, különösképpen ha a főszezon elején és végén utazol, decemberben illetve februárban.

Június és augusztus között a hőmérséklet Egyiptomban elviselhetetlen. Ha szeretnéd a turisztikai attrakciókat meglátogatni úgy, hogy kevés turista legyen és több hotel legyen elérhető, akkor ez az időszak alkalmas lehet neked, de legyünk őszinték, hogy ilyen melegben inkább a hotelben maradnál és nem látnál semmit Egyiptomból.

Fő a biztonság
A következőket tartsd be és biztonságban leszel:

 • Maradj európaiak által kedvelt területeken
 • Kerüld el a tüntetéseket és tömegeket
 • Köss széleskörű egészségügyi biztosítást amiben orvosi ellátás is van

És most jöjjön a Top 23 tipp, amit érdemes tudnod, mielőtt Egyiptomba utazol.

 1. Víz
  A csapvíz Egyiptomban nagyon klóros és szörnyű az íze. Ivásra nem javasolt de még fogat mosni sem érdemes vele. Különösképpen, ha a gyomrod is érzékeny. Vegyél üveges vizet. Bárhol be tudod szerezni és csak 5 egyiptomi fontba kerül (kb 80 forint) egy liter.
 1. Ételek és az elrontott gyomor
  Egy idegen országban vagy, idegenek az ételek is, így a hasmenés könnyen megtörténhet. Hogy ezt megelőzhesd, vásárolj üveges vizet és ellenőrizd, hogy nincs e kibontva. Kerüld a salátákat, nyers zöldségeket, pucolatlan gyümölcs, és a nyers húsokat. Ne vásárolj ételt az utcai árusoktól, mert náluk nincs folyóvíz. Ha fagylaltot szeretnél, ellenőrizd, hogy nincs e megolvadva és nem lett e újrafagyasztva. Ha netán elrontod a gyomrod, vegyél be hasfogó tabblettát és igyál sok tiszta vizet friss lime-mal.
 1. Hőség és hidratálás
  Ne felejtsd el: A sivatagban vagy! Egyiptomban nagyon meleg van. Dehidratáció, napégés és a hőguta elég gyakori probléma, kiváltképp Felső-Egyiptomban. Amíg az izzadtság hűt téged, nem veszed észre, hogy a folyadék veszteségtől mennyire dehidratált lettél. Vigyél magaddal mindig bőven vizet, és sózd meg az ételeidet, hogy ezzel is pótold az izzadás során elvesztett sókat. Ha télen utazol oda, akkor erősen ajánlott bőszárú ruhákban menni amik természetes anyagokból készülnek.
  Ha további orvosi segítségre lenne szükséged, az egyiptomi gyógyszertárakban általában beszélnek angolul és segítenek neked orvost találni.
 1. Oltások
  Hivatalosan az Egyiptomba látogatóknak nem kell semmilyen védőoltás, amíg nem fertőzött országból érkezel, másrészt sokszor ajánlják a tífusz, Hepatitis A és B, és veszettség elleni oltásokat. Egyiptomban nagy probléma a veszettség, szóval kerüld a kóbor állatokat, mint macskák, kutyák, majmok.
 1. Pénz
  A hivatalos pénznem Egyiptomban az egyiptomi font. Az egyiptomi font váltója a piaszter. 1 egyiptomi font kb 16 forint. Érdemes megtanulni megkülönböztetni az 50 egyiptomi fontot az 50 egyiptomi piasztertől, mivel az értékük nagyon is különböző. Ha vásárolsz mindig ellenőrizd a visszajárót, hogy jól kaptál e vissza, mert elég sűrűn előfordul, hogy kihasználják a turisták tudatlanságát és átverik őket.

 1. Borravaló
  Egy újabb szó, amit hozzáadhatsz a szótáradhoz, a ’baksheesh’, ami azt jelenti, hogy borravaló. Elég sokszor fogod hallani és mindenre elvárják a borravalót. Elvárt, hogy a helyiek szolgáltatásaiért borravalót is adj.
  Sok egyiptomi alulfizetett és a borravaló bevételük jelentős részét teszi ki, de nyugodj meg, nem kell sokat előkotornod.
  Az éttermekben normális, ha felkerekíted a számlát, vagy 10%-ot adsz a felszolgálónak. Kisebb borravalót (0.25 piasztertől 1 egyiptomi fontig) a vécés néniknek, portásoknak, szokás adni vagy azoknak akik kedvedért megszegik a szabályokat és beengednek egy helyszínre ami már zárva van, hogy fotókat tudj készíteni.
 1. Alkudozás
  Az egyik legjobb dolog Egyiptomban a souk piac. Ha nézelődés után találsz valamit és meg szeretnéd venni, megkérdezed, hogy ’bi-kam da? (Mennyibe kerül?) készülj fel nagy alkudozásra, vagy ha nem megy, akkor sétálj tovább. Általános szabály, hogy az ár 1/3-át mondod és a végén a felét fizeted ki.
 1. Semmi sincs ingyen
  Szeretnél egy fotót készíteni egy tevéről a Piramisoknál? Ha a tulajjal összetalálkozik a tekintetetek biztos, hogy pénzt fog kérni a fotózásért.
  Megtörtént eset, hogy az utas kb. 20 méterre állt a tulajtól, le szerette volna fotózni a pihenő tevét és a tulaj fizetésre kötelezte.
  Egy hasonló eset történt a Philai Templomnál. Három férfi beszélgetett a templom előtt és az utas úgy gondolta, hogy ez milyen jó beállítás lenne egy fotóhoz. Kb. 50 méter volt közöttük és elkészítette a fotót. Meglátták, oda mentek hozzá és felajánlottak egy csoport képet. Ennél az esetnél már gyakorlott volt és adott nekik baksheesh-t is.

 1. Tartozékok
  Nem is kell mondani, hogy mindig tartsd magadnál az értékeidet. Rajtad áll, hogy hogy érzed magad jobban biztonsgában: a szobaszéfben hagyod az útleveledet, laptopodat, iPadodat, vagy magaddal viszel mindent.
  Ha buszos kirándulásra mész, ne hagyj semmi értékeset a buszon, akkor se, ha a sofőr ott marad. Nem felelősek azért, ha bármi történik.
  Mindenképpen köss utasbiztosítást, mert ha bármi történik, akkor védve vagy.
 1. Milyen ruhákat viseljünk?
  Egyiptom poros, homokos és koszos. A ruháid könnyen koszosak leszenke, és szinte minden este hajat kell mosnod. Készülj fel arra, hogy minden este át kell öblíteni a ruhádat, vagy pakolj be extra ruhákat.
  Tehát mit is kellene viselned? Általában bőszárú ruhákat viselj, amik légáteresztőek. Míg Egyiptom az egyik legliberálisabb iszlám ország, egyre konzervatívabb lett az elmúlt évek során, mivel egyre több nő visel hidzsabot és fejkendőt. A nő turistáknak nem kötelező, de mecsetekben ajánlott. A mellkast, vállakat és a lábakat térd fölött al kell takarni.
  Ha egyedül utazó nő vagy, akkor a gyűrsujjadra húzz egy gyűrűt, ez további biztonságot nyújt.
 1. Lábbelik
  Mindenképpen zárt orrú ciőt válassz, a tangapapucs nem annyira ajánlott, mivel a homok és a kosz könnyen belemegy. Sok olyan helyen fogsz sétálni, ahol nem nagyon takarítanak és nem lenne jó érzés egész nap koszos lábbal sétálni.
 1. Vízum
  Szükséged lesz vízumra. Magánútlevéllel, turista céllal beutazó állampolgárainak legfeljebb egyhónapos tartózkodásra jogosító vízumot vehetnek fel Egyiptom nemzetközi repülőterein 25 USD ellenében, vagy https://visa2egypt.gov.eg oldalon adhatják le online vízumkérelmüket. Vigyázz arra, hogy csak a ".gov.eg" oldalon regisztrálj, mert több pénzcsaló oldal is működik hasonló címmel. Online kérelmezés esetén a vízumdíjat bankkártyával lehet leróni, s mértéke egyszeri beutazás esetében 25, többszöri beutazásra jogosító vízum esetén 60 USD. Az online kérelmet a beutazás megkezdése előtt legalább 7 nappal kell benyújtani. Az egyiptomi online vízumrendszer nem fogad el ékezetes betűt, és hibás adatbevitel esetén megtagadja a belépést az országba. Az online vízumdíj nem visszatéríthető. Az egyiptomi hatóságok hivatalos tájékoztatása szerint az online rendszer még instabil, így javasoljuk, hogy lehetőség szerint a rendszer biztossá válásáig a magyar beutazók a határon történő belépéskor, a határátkelőn vásárolják meg a vízumaikat.
 1. Taxik
  A taxik olcsók és könnyű őket használni. Egyszerűen csak keress egy fő utcát és integess a kezeddel a taxisnak. Uber is van, ha azt jobban szereted, csak figyelj arra, hogy a sofőr jól kövesse a GPS-t.
  Mielőtt beugrassz egy taxiba, egyezzetek meg egy árról és ragaszkodj hozzá, mindegy mivel magyarázza meg az árkülönbözetet, akkor is. Ha körbe szeretnél nézni taxival Kairóban, akkor az kb. 50-80 EGP.
  Ha Kairó belvárosában vagy, akkor onnan 60-90 perc eljutni a piramisokig, mivel eléggé nagy a forgalom a városban.
  Három fajta taxi van Karióban.: Fekete taxik, sárga taxik és fehér taxik. A feket taxik a legrégebbiek. A legtöbbje taxióra és légkondicionálás nélkül. A fehér taxik a modern megfelelője a fekete taxiknak. Van bennük taxióra és légkondicionálás. A sárga taxik a legprofesszionálisabbak és lehet őket telefonon foglalni, de ezek a legdrágábbak.A fehér taxit ajánlom és alkudozzunk keményen.
 1. Kairó Reptér
  A kairói reptér nem hasonlítható más reptérhez. Minden teljesen normálisnak tűnik egészen addig, míg túl nem vagy az útlevél ellenőrzésen.
  Amint felvetted a bőröndödet és a kijárat felé vetted az irányt, biztosan lesz egy hosszú sor ami a bőrönd felvételi hely körül tekereg. Ha szervezett úton mész, a helyi asszisztenciád gyorsan túlsegít a foylamatokon, mint vízum ügyintézés és kikeveredés a reptérről.
  Ha az utazásod végén is erről a reptérről indulsz, akkor készülj fel három különböző biztonsági ellenőrzésre, az első rögtön a reptér bejáratánál, egy a vámolnivaólknál és egy utolsó a kapuknál.
 2. Átkelés az úton
  Átkelni az úttesten Kairóban egy külön tudományág. Ha már voltál Rómában, és erőteljesen figyeled a sofőröket és bátran ki mersz menni a zsúfolt utcára, akkor elég jól fel vagy készülve Kairóra.
  Ha a helyiek látják, hogy nehezen tudsz átkelni az úton, akkor be fognak engedni az ő kis saját átkelő konvojukba és segítenek neked.
  Ha nagyon félsz egyedül átkelni van néhány más lehetőség átkelni az úton:
  Várj, amíg lecsendesedik a forgalom mielőtt átkelnél (ez egy kicsit el fog tartani)
  Ha lehetséges, próbálj meg ott átkelni, ahol csak egy, vagy két sáv van. Ne állj meg az út közepén két sáv között. Az autók veszélyesen közel fognak elmenni melletted, amíg vársz, hogy a másik sávon is át tudj kelni.
  Keress egy rendőrt, aki segít neked. Rengeteg találhatsz.
 3. Vezetés
  Sok úton észrevehetjük, hogy számos sofőr nem kapcsolja fel a lámpáit. Ez teljesen normális és ezzel nincs semmi kivetnivaló. Az egyiptomiak úgy gondolják, hogy így jobban látnak.
  Amikor egy autó közeledik, villantanak a lámpával, hogy tudják, hogy a másik autó ott van. Néhány sofőr bekapcsolva hagyja a ködlámpáját.
 4. Fotózás
  Vinni akarod magaddal a kamerádat? Készülj fel, hogy fizetni kell érte.
  Ha videózni akarsz, vagy csak egy fotót szeretnél csinlni, minden látványosságnál, templomnál, sírnál és múzeumnál fizetned kell egy kis díjat, hogy tudjál fotózni. Kb. 50-100 EGP. A belső terekben általában vakuzni tilos, és ezt szigorúan ebtartatják.
 1. Tevegelés
  Tevegelni és fotót készíteni a piramisok előtt a legvágyottabb emlék egy egyiptomi útról.Ha úgy gondolod, hogy egy tevegelés a piramisoknál valami, amit biztosan szeretnél kipróbálni, újragondolod, mert a helyszínen meglátod, hogy milyen rossz körülmények között tartják őket és a lovakat is.
  Egyiptom egy harmadik világbeli ország és sok lakó kétségek között él. Az állatok tulajdonosai kevésbé figyelnek oda az etetésre. Ezek után elgondolkozik az ember, hogy támogassa őket.
  Ha mégis úgy döntesz, hogy tevegélsz, győződj meg róla, hogy nem fizetsz többet, mint a rendes ár.

 1. Toalettek
  A közvécék nem a legjobbak Egyiptomban, és még szépen is fogalmaztam. Egy kis kirándulás a wc-re 1 vagy 2 EGP és mehetsz guggolós, vagy rendes angol wc-re. Általában nincs wc papír, koszosak és a folyóvíz nem működik. Vigyél magaddal saját wc papírt, kézfertőtlenítőt és töröld le az ülőkét ha mindenképpen le kell ülnöd. Mindig van egy gumicső a wc mellett, de víz csak akkor jön belőle, ha adsz borravalót.
  Az éttermek és  a hotelek wc-jén mindig van személyzet, aki wc papírt ad és megnyitja neked a csapot. Egy 25-50 piaszteres borravaló a szokás ilyenkor.
 1. Iskolás gyerekek
  Híresnek érezheted magad, amikor Egyiptomban utazol. Vagyis, az iskolás gyerekek gondoltatják ezt veled. Számtalan okok miatt a Egyiptomi Múzeumnál Kairóban, a Piramisoknál a Karnaki Templomnál fiatal gyerekek szaladnak hozzá, hogy készítsetek szelfiket velük, vagy kiabálnak és hullámoznak, ha egy csoport elmegy előttük. Nagyon izgatottak és érdeklődnek a turisták iránt. Egyfajta celebek nekik a turisták, hiszen olyan embereket láthatnak, mint akik a tévében vannak és teljesen más életet élnek, mint ők. Ez tulajdonképpen nagyon aranyos. Ha egynek igent mondasz, akkor mind oda fog szaladni. Jobb inkább az elején kedvesen visszautasítani őket.

 1. Mecsetek és Vallásos helyszínek
  Ha mecseteket látogatsz,érdemes szerényen öltözködni. Néhány helyen megkérik a nőket, hogy takarják el a hajukat és ehhez még fejkendőt adnak. Belépés előtt megkérnek, hogy vedd le a cipődet és ott hagyhatod egy cipő őrnél. Illik neki ilyenkor bankseesh-t adni.
  Ha fel szeretnél menni a minaretbe, vidd magaddal a cipődet talppal összezárva. Imádkozáskor azért inkább kerüld el a mecseteket, hogy ne zavard meg a hívőket.

 1. Dohányzás
  Bárhová is mész, mindenki dohányozni fog. Mindegy hogy az cigaretta, vagy vízipipa, ha nem dohányzó vagy, akkor nagyon zavaró lehet. A dohányosokat szinte mindenhol meg lehet találni. Az egyetlen kivétel a gyorséttermek a környezetvédelmi hivatalnak köszönhetően.
  Az éttermekben találhatsz nem dohányzó asztalokat, de ezek funkciójukat vesztik, ha körben mind dohányzó asztal van.Ha kint vagy, próbálj meg és maradj szélirányban és mindig kérj nem dohányzó szobát.
 1. Péntekek és Szombatok
  Mint a legtöbb arab országban, a hétvége péntekre és szombatra esik. Ez azt jelenti, hogy a turisztikai attrakciók zsúfoltabbak ezeken a napokon, mint a hét többi részén. Erősen ajánlom, hogy ne látogasd meg a Piramisokat, a Kairó Tornyot vagy az Egyiptomi Múzeumot Kairóban ezeken a napokon. Ezeknél a sorbanállás kész tortúra.


Arab túlélési szótár
Nagyon jó tudni pár arab szót, mielőtt Egyiptomba utaznál. Ha megmutatod, hogy egy picit beszélsz arabul és felismersz pár szót, akkor extra biztonságot ad, különösképpen, ha fizetned kell valahol.

Nem csak biztonságosabban fogod érezni magad, hanem a helyiek értékelni fogják, hogy elkezdted tanulni a nyelvüket.

Alább található 13 hasznos egyiptomi arab szó és kifejezés, amit érdemes megtanulnod:

 1. Hello – salam / marhaban / ahlan
 2. Béke veled – A-salamu alaykum (Ez a szó szoros értelmében jelenti azt, hogy béke veled, amit eléggé sűrűn ahsználnak. A válasz erre a következő lehet Alaikum Salaam – Béke legyen veled is!)
 3. Köszönöm – shukran
 4. Kérem – mid fadlak (ha férfi vagy), min fadlik (ha nő vagyÖ
 5. Szívesen – Afwan
 6. Igen – aywa, Nem – la, Ok – Mashi
 7. Mennyibe kerül? – bi-kam da. Például: 100-at fizetek – Enna hafda meeya. Mellékesen, ha azt mondod „meeya meeya” (100,100) ezt azt jelenti, hogy tökéletes, vagy nagyon jó.
 8. Túl sokba kerül – Da ghali awi
 9. Szeretnék... – momkin
 10. Kérek... Enna iza (ha nő vagy), vagy Enna ayz (ha férfi vagy). Tagadó alakhoz tegyél hozzá egy „mish”-t. Pl.: ana mish iza/ayez (nem kérek)
 11. Nem értem – ana mish fahem
 12. Menj el – em’shee
 13. Piramis – Haram. Sok egyiptomi nem érti azt a szót, hogy piramis, szóval menj biztosra és tanulj meg pár arab szót, különösképpen, ha taxival szeretnél utazni.

 

Remélem ez a kis útmutató segít abban, hogy felkészülhess az egyiptomi utadra. Ha minden olyan lenne, mint itthon, nem látogatnád meg.

Infóvonal

+36 30 474 08 68

Nyitva tartás

H-P:8:30 - 17:00
SZ:8:30 - 12:30
V:Zárva

Iratkozzon fel a Dunatours hírlevelére! Értesüljön időben a legfrissebb utazási akciókról és érdekes hírekről!

A Dunatours munkatársai több mint 30 évnyi utazási irodai tapasztalattal teljesítik az utazni vágyók álmait

Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Dunatours saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@dunatours.com elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizd email fiókodat, a hírlevél feliratkozást aktiválnod kell!