TOP 10 látnivaló Egyiptomban

A Gízai Piramisok és a Szfinx
A gízai piramisok a legnagyobb ember alkotta építeszeti csodák. A világ hét csodájának utolsó túlélője a gízai Nagy Piramis, a világ legrégebbi túrisztikai látnivalója és a legnépszerűbb attrakció Egyiptomban.
Valójában három fő piramis van Gízában, A Nagy Hufu Piramis (vagy Cheops), A Kafhre Piramis és a legkisebb Menkaura piramis. Mindegyik egy-egy Egyiptomi király síremléke. A piramisok előtt található a Szfinx (arabul "Abu al-Hol" = A terror atyja), mely egyetlen óriási kőtömbből lett kifaragva. Évente millió látogatót babonáz meg a macskaszemű szobor.

A gízai piramisok (forrás: lonelyplanet.com)

A középkori Kairó
Több, mint 16 millió ember hívja hazájának a kaotikus, egzotikus, poros de gyönyörű Kairót. Talán a legérdekesebb része a középkori (iszlám) Kairó, ahol az utcákon hömpölyög a tömeg és nyüzsög az élet. Minden sarkon mecsetek vannak, régi templomok, hatalmas középkori kapuk.
Az itteni piacokon mindent megtalálhat az idelátogató, motorkerékpártól parfümig. Kiemelkedő a Citadella és a Khan al-Khalili bazár.
A következő nagy mecsetekbe érdemes ellátogatni: Mohammed Ali, Ibn Tulun (a világ egyik legnagyobb mecsetei) és az Al-Azharmosque, mely a világ legrégebbi egyetemének ad otthont (K.u. 970).

A középkori Kairó (forrás: en.wikipedia.org)
Abu Simbel
A Gízai piramisok mellett, Abu Simbel az Ókori Egyiptom legismertebb műemléke. A két templom II Ramszesz fáraónak épült - a viktoriánus idők óta vonzza a látogatókat. Az emlékmű történeténél talán még érdekesebb a 60-as években történt felújításának története.

A templomot szét kellett szedni és 60 méterrel arrébb kellett felépíteni egy sziklára, ahol a téglák pontosan ugyanúgy lettek összerakva egymáshoz, és a naphoz viszonyítva is.
A napi hang- és fényshowt nem lehet kihagyni. Abu Szimbel-ben érdemes februárban vagy októberben ellátogatni, amikor fesztivál van. A természetes napfénynek és az építeszeti remeklésnek köszönhetően a templom belső szentélye kigyullad. Ez lélegzetelállító látvány, melyhez zene, tánc és mulatozás társul.
Abu Simbelbe eljuthatsz repülővel Kairóból vagy Asszuánból. Naponta vannak buszok vagy hajótúrák is ide.

Abu Simbel (forrás: livescience.com)

Karnak templomai
A látványos Karnak templomokat nem szabad kihagyni, ha Egyiptomban járunk. Michael Wood, a BBC History csatornától, így vallja: "Karnak olyan, mint az ókori egyiptomi vallás parkja - ahol a civilizáció minden istene és istennője jelen van az elmúlt 2000 évből." Karnak volt a legfontosabb istentiszteleti hely az ókori Egyiptomban. Hatalmas, 1500x800 méteres telken látványos szentélyek, szolopok, obeliszkek, kioszkok vannak, mind a thébai isteneknek szentelve.

Karnak Temploma (famouswonders.com)
Vitorlázás a Níluson
A "felucca"-nak nevezett vitorláshajóval való Nílusi kirándulás kihagyhatatlan azok számára, akik meg szeretnék ismerni Egyiptomot. A feluccákat a Níluson az ókor óta használják. Megnézheted Kairóban vagy Alexandriában a naplementéket.

A felucca nem annyira kényelmes, mint egy luxushajó, de semmi sem tudja túlszárnyalni a csendes vitorlást, mely több ezer évvel volt pontosan erre a folyóra tervezve. Bízz a vitorlás kapitányában, hogy valóban élmény legyen a hajótúra.

Vitorlázás a Níluson (forrás: iexplore.com)

A Királyok Völgye (Biban El Moluk)
Az ősi Théba helyén található, itt temették el a fáraókat, és remélték, hogy kielégítik az isteneket a túlvilágon. Itt található Tutanhamon sírja, melyet 1920-ban fedeztek fel - szinte érintetlen állapotban találták.

Ha szeretnéd látni, milyen kincsekkel temették el, a Kairói Múzeumba kell ellátogatnod. Számos ennél sokkal nagyobb sír fekszik a Királyok Völgyének mélyén, mely még feltárásra vár.

Királyok völgye (forrás: tourist-destinations.com)

A Siwa Oázis
Közel a líbiai határhoz, nyugaton található a híres Siwa Oázis. Ez Egyiptom legtávolabbi oázis városa, ahol a siwaiak saját berber kultúrát alakítottak ki.
A siwaiaknak saját nyelvük, ékszereik és kézművés történelmük vannak. Egyedülálló kúltúrája, földrajzi szépsége, meleg tavasza, valamint a tény, hogy valamikor Nagy Sándor utazott ide, hogy az Ámoni Orákulumot meglátogassa, ismertté és népszerűvé tette az oázist.
Csodálatos hely a kikapcsolódásra, úszásra és olajbogyó evésre. A régi Siwa városrészt a 13. században építették, a sárból és téglából épült házak a világon egyediek.

Siwa Oázis (forrás: ask-aladdin.com)

Luxor temploma
Ha Luxorba utazol (ókori Théba), akkor mindenképp érdemes ellátogatnod a központjában található látványos Luxor Templomba. Nagyrészt Amenhotep és II Ramszesz idejében épült K.e.1400 körül.
A templom építésének fő célja az Opet fesztivál megünneplése volt. Éjszaka gyönyörűen ki van világítva, ezért érdemes naplementekor idelátogatni. A belépődíj 20 egyiptomi font.

Luxor (forrás: en.aegeanair.com)

A kairói Egyiptom Múzeum
Szinte mindenki, aki Egyiptomban kirándul, meglátogatja a kairói Egyiptomi Múzeumot. Több, mint 120.000 lelet található itt, hihetetlen ábrázolást nyújt az ókori Egyiptom dicsőséges uralkodásáról.
Láthatók múmiák, szarkofágok, kerámiák, ékszerek és természetesen a Tutankhamen király kincsei (ide tartozik zoknija, fehérneműje, a tömör aranyból készült halál-maszk, amely a valaha készült legszebb tárgy).

Hurghada
A legnépszerűbb úticél azok számára, akik nyugalomra és festői tengerpartra vágynak. A világ legtisztább vize és leglátványosabb korallzátonyai Hurghada-ban vannak. Több mint 10km parttal rendelkezik, rengeteg szállás, étterem és éjszakai klub várja az idelátogatót.
Legnépszerűbb attrakciója a búvárkodás, köszönhetően csodás korallzátonyainak és több száz látványos halfajtájának. Itt élnek például a kék-foltos rályák, oroszlánhalak, csupaszkopoltyús csigák, cápák, delfinek. Ha megunnánk a tengerpartot, bármikor felülhetünk egy tevére és elbandukolhatunk a beduinokkal.

Hurghada (forrás: kuoni.co.uk)

Infóvonal

+36 30 474 08 68

Nyitva tartás

H-P:8:30 - 17:00
SZ:8:30 - 12:30
V:Zárva

Iratkozzon fel a Dunatours hírlevelére! Értesüljön időben a legfrissebb utazási akciókról és érdekes hírekről!

A Dunatours munkatársai több mint 30 évnyi utazási irodai tapasztalattal teljesítik az utazni vágyók álmait

Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Dunatours saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@dunatours.com elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizd email fiókodat, a hírlevél feliratkozást aktiválnod kell!